Het klinkt wat gek om te schrijven op een IT-website, maar IT levert veel werkenden heel wat stress op. Dan gaat het vooral om slecht werkende of achterhaalde apparatuur en software. Gemiddeld zijn medewerkers van bedrijven en organisaties vijf uur per maand kwijt aan het oplossen van hun computerproblemen.
Dat blijkt uit onderzoek van IT-bedrijf Aces Direct uit Tilburg onder duizend werkende Nederlanders in organisaties tussen de 250 en 1200 medewerkers. Van hen ervaart 28 procent (dus 280 personen, nemen we aan) stress door slecht werkende hard- en software. Alle technische storingen, problemen, haperende software en andere problemen zorgen volgens hen voor maandelijks vijf uur aan verloren werktijd.
Bijna één op de vijf werkenden (19 procent) is ook niet te spreken over de IT-systemen die ze tot hun beschikking hebben. Ze krijgen van hun werkgever simpelweg niet de beste systemen om hun werkzaamheden goed uit te voeren, vindt deze groep.
Minderheid komt er niet uit
Daarnaast zegt zeventien procent dat software binnen de eigen organisatie vaak kuren of verbindingsproblemen heeft. Voor vijftien procent geldt dat haperende software zelfs ‘veel frustraties opwekt’ bij henzelf en hun collega’s. Wie thuis werkt, blijft technische problemen evenmin bespaard. Ruim een kwart (26 procent) ervaart geregeld technische problemen tijdens het thuiswerken.
Trainingen of opleidingen zouden wellicht de frustratie kunnen verminderen, maar volgens 23 procent van de ondervraagden voorziet de werkgever niet in cursussen of bijscholing om de IT-kennis van medewerkers te vergroten. Voor één op de tien Nederlanders geldt dat de software binnen zijn of haar organisatie überhaupt nooit aan hen is uitgelegd.
Toch is het niet alleen kommer en kwel: bijna de helft (47 procent) van de deelnemers aan het onderzoek zegt voldoende kennis te hebben over de gebruikte IT-systemen binnen hun bedrijf. Ook zegt 61 procent dat ze gemakkelijk hulp van de IT-afdeling krijgen bij problemen. Als je zo eens naar de cijfers kijkt, lijkt er dus een harde kern te zijn van tussen de 15-25 procent die er op IT-gebied niet altijd uitkomt, of in elk geval aanzienlijke problemen erváárt.
‘Meer bezig met IT-problemen dan met werken’
“Wanneer IT-apparatuur of software optimaal functioneert, kunnen medewerkers zich volledig concentreren op het werk en hebben ze ruimte om hun talenten te laten zien”, aldus Sven van Boxtel, Managing Director bij Aces Direct.
“Maar wanneer IT niet goed werkt, of wanneer men niet weet hoe ze hiermee om moeten gaan, worden medewerkers belemmerd in hun taken én ontwikkeling. Dit zorgt niet alleen voor frustraties, maar ook voor verlies in productiviteit omdat ze zich bezighouden met het oplossen van problemen.” Van Boxtel waarschuwt dat deze combinatie uiteindelijk gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering én winstgevendheid van een bedrijf.
Lees ook: Nederlandse bedrijven zien kansen, maar ook veel risico’s in gebruik AI