Ruim 250 websites dingen dit jaar mee naar de titel ‘Lelijkste website van het jaar.’ De kanshebbers zijn de afgelopen weken genomineerd in de eerste fase van de verkiezing. Stemmen op je favoriete lelijke website kan nog tot en met 6 juni.
Tussen de genomineerde websites zitten veel verenigingen, sportclubs en persoonlijke hobbywebsites. Ook lokale ondernemingen, zoals campings en cafés, zijn goed vertegenwoordigd. Daarnaast ontvingen grote namen als 123inkt, Marktplaats, Wikipedia en organisator van de verkiezing, Hostnet zelf dus, een nominatie.
“Veel van de genomineerde websites lijken te maken te hebben met
een gebrek aan onderhoud, budget of technische kennis.” Dat stelt Marek van den Oever van organisator Hostnet. “Ze gebruiken bijvoorbeeld geen https of draaien op standaardsystemen zoals Blogspot. Daarnaast zijn er af en toe hele opvallende ontwerpkeuzes gemaakt.”
Dat de website van de organisator ook zelf genomineerd is, viel volgens de woordvoerder te verwachten. “Maar het laat ook zien dat je als grotere organisatie niet altijd kunt voorkomen dat mensen je website lelijk vinden, hoeveel tijd en aandacht je er ook in stopt.”
Een greep uit de genomineerden. Bekijk alle kanshebbers door op de afbeelding te klikken..
De ludieke zoektocht naar de lelijkste site van het jaar moet mensen bewust maken van het belang van een mooie en functionele website. Van den Oever: “Je website is toch je visitekaartje. En met de technologie van nu is het makkelijker dan ooit om een website in elkaar te zetten die door de meeste mensen mooi gevonden wordt. Ook een website laten maken is voor steeds meer mensen en bedrijven bereikbaar.”
De winnaar wordt op 13 juni bekendgemaakt. De ‘gelukkige’ mag zich een jaar lang ‘De Lelijkste Website van het Jaar’ noemen, krijgt een complete make-over door het designteam van Hostnet en mag gebruikmaken van 5 jaar gratis hosting. Als je stemt maak je kans op een bol.com cadeaukaart ter waarde van € 50 en een weekendje Amsterdam.
Lees ook:
- Webwinkels nog lang niet klaar voor de European Accessibility Act