Eric Schmidt, publiceert later dit jaar een boek over kunstmatige intelligentie. Hij voorziet grote veranderingen tussen nu en het jaar 2040. Dit blijkt uit een interview dat Schmidt onlangs gaf aan de Oostenrijkse krant die Presse.
Intelligente aanvallen
“De mens had nooit eerder een partner die zo intelligent, dynamisch en ook onnauwkeurig is als systemen met kunstmatige intelligentie zullen zijn”, is zijn verrassende stelling. Onnauwkeurig in die zin, dat ook kunstmatige intelligentie fouten zal kunnen maken. In het boek The Age of AI, dat Schmidt samen schrijft met onder meer de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse zaken Henri Kissinger, stelt de auteurs dat computers in staat zullen zijn zeer plausibel fake-news te creëren. “Waar conflicten of politieke discussies zijn zal deze informatie een rol gaan spelen”, is het geschetste toekomstbeeld. Militaire cyberaanvallen worden daarbij steeds intelligenter, is de verwachting. “We moeten er allemaal over nadenken hoe daarmee om te gaan”, meent Schmidt. Hij ging overigens in het interview niet in op de rol van platforms als Google bij het verspreiden van dergelijke foute informatie.
Beste vriend
Hoewel juristen vaak gebruik maken van jurisprudentie en andere informatie uit eerdere processen, zien de auteurs geen rol voor AI in de rechtspraak. “Het grote publiek zou deze systemen als onnauwkeurig ervaren”, is de markante observatie van Schmidt. Op andere momenten zullen we over zo’n twintig jaar wel merken dat AI ons leven veranderde. “Iedereen zal een zeer goede kameraard hebben die een computer is. Deze goede vriend zal ons begeleiden en adviseren.” Die computer weet doorgaans ook alles over zijn menselijke metgezel. Daarnaast zal het system met zijn computercollega’s kunnen communiceren.
Privacy en informatie
Deze vorm van persoonlijke informatie in digitale systemen kwam al eens aan de orde tijdens de periode dat Schmidt leiding gaf aan Google. “We willen alle informatie van de wereld in kaart brengen. Van iedereen en voor iedereen”, was bekende en vaker herhaalde uitspraak van hem. Persoonlijk had hij er echter moeite mee toen persoonlijke gegevens over hem, die voor iedereen toegankelijk waren, door news.com werden gepubliceerd.
Wapen tegen eenzaamheid
Het is voor de oud-topman duidelijk dat mensen met intelligente systemen zullen communiceren. En dus ook naar hen zullen luisteren als computers advies geven. Onze kinderen zullen ermee opgroeien. “De computer is daarbij meer dan een kameraad, het is ook een leraar.” Het systeem monitort ons in die visie continu en vraagt dan “Eric, wat is er aan de hand, je voelt je vandaag niet goed.” We zullen eraan wennen is de overtuiging van de auteurs van het in september te verschijnen boek. Schmidt gaat niet zover dat hij beweert dat computers de mens zal vervangen, bijvoorbeeld in liefdesrelaties. “Maar ik ben er zeker van dat we met dergelijke systemen de eenzaamheid die veel mensen ervaren kunnen oplossen.”
Blijf creatief
Op de vraag in welk opzicht het menselijk brein de AI beter is, antwoordt Schmidt dat het science fiction is op dit moment te veronderstellen dat computers alle menselijke vaardigheden snel beter zullen kunnen uitvoeren. “Ze zijn beter in het analyseren van data. In het herkennen van patronen. Ze zullen daar goed zijn waar geen creativiteit nodig is. Onze uitdaging als mens is het daarom creatief te blijven en zo de voorsprong op die systemen te behouden.”